Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

Friday, April 18, 2008

SALAM IMTIHAN!!!!

SALAM IMTIHAN !!!!

Salam buat sahabat-sahabat seperjuangan,

Seperti mana yg kita sedia maklum ( eh! ayat skema laa plak!!! ), exam dh dekat ek!! Camner persediaan??? agak-agak dah bis ke kitab yang dah kuar tu, bagi yang tak keluar kitab lagi sabao laa ek...biasala kita dok ngaji ni, yang penting jangan putus asa. Rasanye semua dah kuo kot..zaman aku je...dulu pernah seminggu sebelum exam kitab baru kuo...amik kau...senak nak ualng kaji...

Emm....Jadual exam tak kuo lagi ni...kalau universiti cawangan lain dah kuo, kami di Mansurah ni jadual takhalluf ( repeat paper ) pun tak kuo lagi , jauh sekali jadual syafawi ( ujian lisan ) dan juga tahriri ( ujian bertulis )....jadi senak plak memikio...tapi biasala untuk pengetahuan sahabat - sahabat yang tak ngaji sini ni kita leh share sama-sama rasa ngaji kat mesir ni...pesanan aku buat yang nak datang sini kene buat bersediaan mental dan fizikal serta segala-galanyelaa....kalau tak mungkin tak mampu nak bertahan...

Sebab sepanjang pengalaman aku dok sini...emm...ade yang baru sampai tapi tak masuk pun kuliah lagi dah balik dah...kenape? emm..kene tepuk dada tanya hatilaa....konklusi yang aku dapat buat...kurang daya ketahanan dalaman dan luaran...aku citer laa skit pengalaman aku ek...imbas kenangan...

Sistem Al-Azhar lebih mengadabtasi dari kitab TURATH ( sekolah pondok ) yang di modenkan, ( cetak semula je...guna tulisan baru ) perjalanan sistem pengurusan yang manual juga memang jauh sekali dengan universiti-universiti yang ada kat dunia ni...tapi pada aku itulah keaslian AL AZHAR universiti tertua di dunia...mana ada universiti lain pakai sistem manual dah...

Contoh...tak tengok jauh..kertas soalan....emm..kalau di Malaysia...ha...komputer nye cetakan....kalau sini...jap lagi nak exam doktor baru wat soalan dapat kertas soklan yang panas lagi baru lepas taswir ( fotostat) bukan komputer yang cetak...doktor tulis tangan tu...tau-tau je laaa tulisan arab ni....sebab tu kat sini tak pernah ada soklan bocor...hebat tak hebat...haa....amik ko...mula-mula aku datang sini memang rasa nak tempah tiket balik je...tapi...Allah Maha Mengetahui yang terbaik untuk hambanya....aku teruskan juga perjuangan kat sini...dan insyaAllah inilah tahun terakhir di sini...sedih sangat-sangat nak tinggalkan mesir ni...kenangan banyak...banyak ajar aku segalanya...jika diizinkan Allah...ingin aku jejak semula satu hari nanti...amin ya rab...

ok itulah sedikit sebanyak cerita kat sini...awal-awal dah ade imtihan....tak yah masuk exam dh ade exam dulu dah...ujian ketahanan....emmm....ALLAH TAKKAN UJI HAMBANYE JIKA HAMBANYE TAK MAMPU...

EMM...sowi laa...dah lama aku dok menconteng kat "alam maya" ni...emm...laaa ni sibuk dengan persediaan untuk exam...so...masa terbatas...ni pun aku curi-curi...kebetulan tadi gi kuliah doktor tak datang tepon ketua kelas..depa kata..datang hari ahad ade perjumpaan dengan doktor...so...aku masuk cc sat teman kawan aku...dia tepon mak....

Ok laaa...aku benti satakat ni lu kot...lain kali aku sambung balik...pengalaman dalam dewan exam...yang ni lagi mencabar...nantikan sambungan citer aku...hehehehe...cam nak wt filem lak...hihihihi...ok

SALAM IMTIHAN BUAT SAHABAT....

" BIAR PENAT JANGAN TENAT "

adik aku kata :" SINGLE is SIMPLE, DOUBLE is TROUBLE, TRIPLE is DOUBLE TROUBLE...